hopp och skutt!

Vilket fantastiskt väder det har varit idag! Efter att Obbe fått på sig nya skor så tog vi en tur mot jaktstugan. Sol, sol, sol! Orbison såg ett spöke i skogen på vägen ut och tyckte sig behöva skutta hit och dit på hemvägen. Jag tycker inte att 25-åriga hästar behöver skutta så mycket fram och tillbaka, med tanke på risken för eventuella skador, därför gjorde jag mitt bästa ovanpå för att försöka stävja alla hopp och skutt. Dessvärre, utan större framgång. Orbison är helt enkelt busig. Det får vi leva med (läs: det älskar vi!). Bryter han benet så gör han väl det (läs: hjälp, då dör jag!). Men jag kan inte låta bli att oroa mig lite ändå, det där med att måla upp skräckscenarion har alltid varit min grej. Tur att han i alla fall inte verkar oroa sig alls. Tänk om han skulle gå runt i sin hage dagarna i ända och oroa sig över att jag kanske brutit en arm eller ett ben på jobbet. Huvva, inte bra. Man ska inte oroa sig så mycket - what will be, will be. Ja, ni fattar.

Go'väder

Vi har firat det ljuvliga vädret med en härlig skogstur.
Såna här dagar är det lätt att motivera mitt beslut att för evigt stanna i Norrbotten - strålande sol, gnistrande snö och underbart ridunderlag!
Ganska mycket galopp blev det idag och prinsen har visat att han minsann fortfarande är kung på både galoppfattningar och byten - han är fortfarande en häst med härlig balans i kroppen - eller för att citera systeryster "det är skönt att sitta på en häst som galopperar normalt" (jämfört med ridskolans hästar antar jag..)

Även uteserveringen hade visst öppet idag - passande med tanke på att farbrors bordsskick inte direkt är värdigt en prins utan snarare passar en utsvulten uteliggare =) uppblötta pellets, olja och foderjäst har verkligen  en förmåga att hamna precis överallt..


Måste också visa en bild på det nya fina tränset. Såklart en gammal bild - så här trist väder var det minsann inte idag!

Maria


Pappa Dragon

Obbes pappa Dragon 465 föddes 1967 och verkade i svensk avel fram till 1993 (en viril pensionär minsann..). Han dog 1994 - 27 år gammal.

Luskade lite på nätet och hittade en del spännande grejer;

Han var son till den store dressyrförävaren Gaspari 340 och med en annan matador, Lansiär 377, som morfar representerar Dragon ett synnerligen värdefullt blod. Gaspari nedärvde gångarter som blev världsberömda och hans ättlingar hade också hoppkapacitet.
Dragon var (enligt minst en hingsthållare iallafall) en mycket trevlig hingst - klok och snäll. Han kunde en del konster bl a att ta godis bakom ena bakbenet och gå i trappor.

Kännare på nätet säger att Gaspariättlingar (och Gaspari) tydligen hade rykte om sig att ge hästar med tungan ute ibland... ättlingarna skulle dock vara otroligt snälla men ofta mycket känsliga. Om Dragons ätteläggar säger man att de hoppar bra men kan vara heta och lite speciella i humöret..

Dragon blev Elitpremierad eftersom han hade ett stort antal tävlande avkommor. En av de mest framgångsrika avkommor var Verona  som vann SM i hoppning inte mindre än tre gånger. Han lämnade även bl a Bellafonte (Svår hoppning), Dragant (Svår hoppning), Hampus (svår hoppning), Robbin 698 (godkänd hingst, tävlade svår fälttävlan), Rudolfo (svår hoppning), Svea Corona (svår hoppning) och Fair Dobbin (svår fälttävlan). Dragon var också far till flera tävlingsponnyer bl a Silver som tog brons i EM i fälttävlan.


Dragon i egen hög person. Tycker han påminner lite om Obbe - de är inte riktigt Porsche-modell någon av dem, men om ryktet talar sant har han ärvt en del av sitt sköna temperament från pappa. Det tackar vi för. Hoppa är dessutom något han behärskar mer än väl.. (och jag är säker på att vi skulle kunna få honom att gå i trappor oxå..)

Maria

Pensionärsjäveln

Idag har farbror haft vilodag. Jag skulle kvällsfodra och tänkte passa på att ge honom kraftfodret då, men hade inte lagt det i blöt så jag svängde förbi stallet på väg ut till mamma och pappa och fixade med det. Lite missnöjd såg han ut - mat ska serveras omedelbums i Obbes värld. Tänkte inte mer på det utan åkte vidare.
Pratade med MariaE senare och då visade det sig att farbror minsann känt sig mer förbigången än jag kunnat tro.. När hon tagit in QE för pyssel och lämnat honom kvar hade han helt sonika mejat ner grinden i hagen - bli bortglömd ännu en gång var tydligen inte aktuellt =)
Nåväl, hoplappad grind och snälla hästar i hagen när jag kom dit till kvällen. Våra hästar är så roliga. Oavsett hur mycket hö de har kvar i höhäcken står de och väntar på maten när de andra får, de blir inte nöjda förrän de också fått hö ur påse =)
Obbe fick sin mat och en varmare täcke, ikväll visade termometern utanför stallet -14 men imorgon har de lovat soligt och fint. Hoppas, hoppas..

Maria

Fina dagar i solen

Vilken dag vi hade igår jag och farbror!
Fick med oss MariaE och HM ut i skogen och rackars så skoj det var för prinsen. Lite stillsam galopp på vägen bort, men på hemvägen blev han helt plötsligt olydig ponny och ville inte alls nöja sig med en liten galopp. Försökte blidka mig genom att göra lite fina galoppombyten istället för att sakta av när jag skulle bromsa, till slut galopperade han på stället med halsen på sned bara för att slippa sakta ner - sötnöten! Svettigt för både honom om mig eftersom jag alltid promenerar sista kilometern (eller två) och han har extremt mycket päls (och dålig kondis..)
Systeryster är sjuk så jag fick även fredagen på min lott, lyckliga jag är helt ledig idag. Yeey! Idag har vi haft vilodag, promenerade med ett gäng andra hästar ungefär en timme och sen blev det bara mys i solen. Just nu har de i princip fri tillgång på hö våra "pensionärer" så det är bara att köra ut hö bäst man hinner =)

Maria

BFF

sötaste hagkompisarna!

Det var Mia som införde begreppet BFF i vår familj. Här är i alla fall årets BFF. Det är minsann inte alla som möts av sådana här sötnosar i hagen! Finaste fuxen var så gullig och duktig idag. Jag red rundan i skritt, trav och lite galopp. Gör nu en kort bit i vänster galopp och en kort bit i höger galopp, fast på rakt spår, alltså rakt fram.  Efter turen blev det mat och borstning ute i solen och sedan fick prinsen gå ut i hagen igen - där söta tjejen väntade vid grinden. Han har tur han, Orbison, som fått en sån snygg tjej på kroken, och i hans ålder dessutom!

Caisa

vilohelg.

Vackra, kloka hästen!

Ridning i finväder på fredagen. Skritt, trav och galopp!=) Nu är vi minsann på gång. Det finns ju egentligen inte så mycket att spara på om man säger så...;) Men lugnt tar vi ju det ändå. Det gäller att skynda långsamt när man har att göra med pensionärer av det här slaget. Lördag och söndag blev vilodagar. Det förskräckliga, hemska och mycket vidriga vädret i samband med en förskräcklig, hemsk, och mycket vidrig förkylning tvingar mig och hästen till vila. Bu. Nya tag till veckan!

Caisa


Galopp!

Eftermiddagen undervisnings-/praktikledigt för inläsning=stallet och ridtur i dagsljus. Yeay!
Äntligen dessutom humana grader på termometern så vi fick en riktigt mysig tur.
Tyckte prinsen kändes lite loj när vi skrittade iväg så jag bestämde att det skulle bli en stillsam liten sväng men när vi kom upp till skogen hände det nåt.. Antar att han kanske bara är lite less på samma gamla runda för när vi kom in bland träden var det riktigt schvung i stegen och tugg på bettet. Vi travade lite och sen kunde jag inte låta bli - det blev lite tjuvgalopp idag! Galopperade exakt 10 språng så det blir väl bara en sisådär 30-35 meter men det var lite häftigt faktiskt, inte minst hur förvånad han kändes när jag la till galoppskänkeln.. Sen blev det skrittpromenad hem efter dagens relativt sett "hårda" pass.
Mockade hagen, körde ut två kärror hö och kände mig lite så där pysslig och duktig. Han fick tillbaks sin tjej i hagen igår så jag tror det är en ganska nöjd kille som myser i julkrubban just nu..

Maria

ridning och hjärngympa.



Söndagen bjöd på en ridtur i härligt soligt väder. Tog rundan i skritt och trav -  slapp som tur var skotrar och annat läskigt. Fast det är ju egentligen jag som tycker sånt är läskigt, tror inte att Orbison tycker det. Men man vet aldrig. Igår måndag blev det lite hjärngympa på ridplanen. Orbison fick lite dressyr från marken - inget avancerat, men lite framåt, bakåt, stopp och gå över bommar i skritt. Han gillar ju det mesta och även den här typen av övningar verkade falla honom i smaken. Han fick mycket beröm (läs: godis och pussar) och dessutom behövde han inte göra av med alltför mycket energi. Efter passet på ridplanen gjorde jag ett ryck och mockade i hans hage. Det blev så fint! Orbison gjorde också ett ryck - det inkluderade en rullning utan täcke i snön och två bockningar. Nöjd matte och nöjd häst!

Caisa

Lördagsmys

Vi teamade upp och åkte tillsammans till stallet, jag och syster. Började med att åka ut till Granngården och fylla på farbrors foderlager - nu är det Krafft Sensitive, Lucern Pellets, foderjäst och olja i hans mathink. Fina grejer.. så god mat fick ingen av våra hästar under tiden de tävlade =)

På Granngården träffade en gammal hästbekant som verkade helt oförstående när vi berättade att vi hämtat hem prinsen. Gissar att vi hamnade i dumskalle-facket där, men för vissa är det verkligen svårt att förstå det här har jag märkt. Tur att vi inte lyssnar så mycket på vad andra tycker utan går på känsla - annars skulle inte fina farbror stå och mumsa i hagen i Ersnäs just nu - och tänkt så mycket roligare det är att han finns där!

När vi kom till stallet började vi med att mocka i hagen, tre kärror orkade vi med idag, det går snabbt när man är två. Han gillar när vi pysslar i hagen och ställer sig mitt i alltihop och bara myser. Passar på att tigga lite godis.

Sen blev det ridning, min tur att sitta upp idag. Ruskigt pigg farbror, studsade fram i skritten och åbäkade sig med bettet. Lite trav blev det också, han älgade på som värsta unghästen, tror han fått vårkänslor av väderomslaget. Caisa försökte filma en snutt, vet inte om det går att lägga upp här men det är verkligen kul att se honom, det går riktigt att se hur han studsar till när han sätter hovarna i marken. Ingen latmask här minsann!

Maria

bättre tider.

Äntligen bra väder igen. Idag blev det ridtur med Maria E och HM. Skritt och trav i UNDERBART väder och SOL. Idag var en bra dag och även om Orbison saknar sin tjej i hagen igen så kändes han pigg och fräsch. Han är dessutom mycket rundare nu - vilket ju innebär att vi fodrar rätt och att han inte är sjuk på något vis. Så skönt! Han var ju alldeles för tunn och benig när han kom i november, men nu kan man faktiskt se att han börjar få tillbaka hullet. Efter turen lät jag honom vara i hagen utan täcket på - mina fantastiska stallägare ser till att täcka på i eftermiddag. Han verkade njuta av solen, om än som sagt, inte helt nöjd med att vara utan sin tjej. Helgen kommer förhoppningsvis att bli en bra stallhelg - om bara temperaturen inte sjunker igen!
 





Onsdagkväll

Min kväll i stallet. Varmare nu, bara 21-22 minus så vi tog en kort promenad bara för att få röra på benen. Väldans pigg häst! Jag var blöt i svett efter vår lilla tur. Han har fått (eller tja egentligen Caisa, men det var lite stort på henne *hihi*) ett nytt träns, brunt för att matcha sadeln och ett nytt bett. Alltid kul med nya saker!
Idag är det ännu varmare så nu är det bara att sadla på igen. Tyvärr har Obbes tjej fått en spruta i benet idag så han blir själv i hagen närmaste veckan - brukar inte vara särskilt uppskattat..

Maria

värsta vädret.

Hemskt väder idag - i alla fall när man satt i bilen. Väl på plats i stallet var det fint väder. Jag och Orbison hängde med Maria och Q på en kort tur. Vi provade nya tränset och det passade fint! Hästarna var pigga men skötsamma, trots att de tvångsvilat i stallet ett par timmar på förmiddagen. Vi powerboostar med extra krafft nu under de kallaste dagarna och hoppas på att farbror O ska hålla energin uppe! Ingen stalltur för mig nu på ett par dagar. Håll tummarna för varmare temperaturer mot helgen!

Caisa





Morgonjour

Min tur att ha morgonjouren idag. Fick MariaE med mig som hjälp, det är ju lite mer att göra nu när det ska bytas hästar  i stallet på morgonen.
I vanliga fall är det 1 eller 2 hästar som ska ut och så får alla mat i hagen men nu står 6 st inne på natten, de ska täckas, släppas ut och så ska det mockas innan de 4 som sovit ute ska in, få kraftfoder, täcken ska hängas upp och så är det rast och vila. Alla hästar får nytt vatten i hagen och mer hö om de skulle råka ha slut av den varan nu när de har fri tillgång.
Går ändå ganska fort - särskilt när man jämför med att ha jour på klubben.. =)
I natt har det varit -32 i Ersnäs så förhoppningsvis börjar det bli lite varmare nu. (Tänk det trodde jag aldrig jag skulle säga när det är kallare än 30, men förra natten hade termometern i Ersnäs som kallast visat -40...Brrr!)

Maria

Frost i håret


Caisa fotograferade prinsen ute i solen igår, lite frostigt väder må man ju verkligen säga..
I natt har det varit -35 i Ersnäs, hästarna verkar ha haft det bra ute men på morgonen fick de gå in så de får lite "tvångsvila" nu under förmiddagen. Det har varit kallt flera dygn och även om de inte fryser så går det nog åt en hel del energi för att värma kroppen, de har fri tillgång på hö och vatten i ThermoBar (som inte fryser, helt super! Hittade en intressant artikel om hästar och kyla på The Horse - tydligen är vatten det allra viktigaste för hästar som går ute i sträng kyla) och så blir det lite extra kraftfoder.
Senare idag ska jag åka ut och titta till honom lite, även om vi har världens superbästa stallägare som verkligen tar hand om hästarna så känns det skönt att ha fått klappa och känna lite på honom själv.
Nu ska jag slå in present till systeryster som har födelsedag idag!

Maria

Vintermys

Trotsade stränga kylan idag och åkte ut till vår mysgubbe på förmiddagen. Eftersom jag själv är frusen som en istapp de här kalla dagarna så nöjde vi oss med stallmys idag. Idag trampade han inte runt så mycket istallet - kanske är han ändå lite trött av all kyla? Men vem är inte det? Bu.
    

 


Caisa                                 

Tydligen inte tillräckligt kallt..


Kvällsfodrade i stallet idag. Snälla MariaE hade tagit in hästarna strax före 16 för att de skulle bli lite de-frostade och få vila lite efter att ha varit ute i massa, massa minusgrader senaste dygnet.
När jag kom dit halv sju höll de på att riva stallet. De var väldans förgrymmade över att ha blivit instängda och till råga på allt lämnade inne i det varma stallet. Otacksamma djur. Bara att kasta på täckena igen och låta dem gå ut. Märk väl, vi pratar inte islandhästar nu utan hederliga svenska halvblod. Och 30 minusgrader..

Maria

KALLT.

Kallt=ingen ridning=tråkigt

Jag skriver inget mer.

Caisa


RSS 2.0